King Klub kiállítás Wolfsburgban

Kisebb kihagyásokkal, immár 23 éve rendszeres látogatója és kiállítója vagyok a Német King klub kiállításának. A klubvezetés felkérésére az a megtiszteltetés ért, hogy most nem csak kiállítóként, hanem bírálóként vehettem részt a 2011-ben Wolfsburgban rendezett klubkiállításon.

Örültem a felkérésnek, hisz így nem csak a bemutatott galambokat volt alkalmam nyugodt körülmények között végignézni, hanem egyben az ottani bírálói munkára is rátekintésem nyílt.A hazai bírálathoz hasonlóan előző este, megtartották a bírálói eligazítást.

Nyomatékosan felhívták a bírálók figyelmét, mire figyeljenek munkájuk során, igyekeztek kialakítani az egységes szemléletet.
Másnap reggel a bírálat helyszínén osztották ki személyre szabottan a feladatokat.
Nekem százharminchárom galamb értékelését kellett elvégeznem, amihez kellő időt biztosítottak, hisz másfél nap állt rendelkezésemre. A nyelvi nehézségek miatt, kaptam magam mellé egy fiatal német tenyésztőt, ő töltötte ki a ketrecfüggvényeket és mindenben segítségemre volt. Minden egyes galambot kézbe vettem, így az előző évektől eltérően már nem csak a szememre kellett hagyatkozni, ha véleményt mondtam.
Valamennyi jó testtömegő és kondíciójú volt, kivéve az egyéb (A.O.C.) színosztályban nevezett jeges színőeket. Ezen nem lehet meglepődni, hisz ez idáig én sem találkoztam ezzel a színnel és tenyésztésük igen kezdeti stádiumban van. Ebben az osztályban a többi galamb jó minőséget képviselt, ami nem meglepő, hisz nálunk is erős ez a színosztály.
Az általam értékelt galambok legnagyobb csoportja a vörös fakó volt, melyből 64 egyedet állítottak ki. Valamennyi jó testő, nagyobb részük rövid jó típusú példány volt.

csoport

Eibel István
(Magyarország)

Basmer Siegfried
(Németország)

Weber Gustav
(Ausztria)

Heiß Harry
(Németország)

A másfél napos értékelés során megfigyelhettem az ottani kollégák fegyelmezett munkáját és a vezető bírók mindenre kiterjedő figyelmét. A győztesek kiválasztásánál az ő jóváhagyásuk is szükséges és meg kell, hogy mondjam, valamennyi esetben elfogadták véleményem és szakmai érveimet. Abszolút egyenrangú partnerként kezeltek.

Nagyon vártam a bírálat végét, ugyanis itt látszik meg igazán a bírálók egységes munkája, hisz minden színosztályból kiviszik a győztes galambokat egysoros ketrecekbe, ott választják ki öreg-fiatal kategóriában a fajta győztes hímet és tojót.
Úgy gondolom, munkám elismerése volt, hogy felkértek ennek elvégzésére, egy osztrák kolléga segítségével. Itt már hasonlóan kellett értékelni az amerikai szisztémához.
A kiválasztás a tenyésztők jelenlétében, nyilvánosan történt. Az összes galamb kézbe vétele után csak a négy győztest kellett megjelölni.

A várakozásom nem bizonyult hiábavalónak, hisz nagyon jó testő, kemény tollú, rövid galambok voltak a ketrecben, és ami igazán fontos (egy színosztály kivételével) nagyon egységes képet mutattak. Valóban igen apró különbségek és pillanatnyi helyzet döntött a helyezésekről. Indokaim meghallgatása után ismertették néhány szóban valamennyi galambról alkotott véleményem, majd kihirdették az eredményt.

galambok

A győztes galambok:

- öreg tojó Thomas Meisinger fehér
- öreg hím Harry Heiss barna fakó
- fiatal tojó Kurt Fogel andalúz
- fiatal hím Harald Wels fekete

Ezúton is gratulálok a nyerteseknek, hisz 2271 galamb volt kiállítva, ami mutatja igen komoly verseny volt. A következő két napban még bőven volt időm a galambok újbóli átnézésére és nyugodtan kijelenthetem, sok szép példányt mutattak be. Minden színosztályban voltak kiemelkedő egyedek, de összességében a feketék, kékek és andalúzok mutatják a legjobb fejlődést. Jól látható, hogy a bírók komoly szakmai munkája és a klubvezetés törekvései találkoznak, ennek eredménye a galambok egyre egységesebb külleme.

Remélem továbbra is ezen az úton fognak haladni, így közelítve az egységes szemlélet felé, mely még jobban összeköti Európa King tenyésztő közösségét.

Munkájukhoz sok sikert kívánok, abban a reményben, hogy még jó néhányszor lesz alkalmunk együtt gyönyörködni rendezvényeinken a szebbnél-szebb galambokban!

Szerző: Eibel István